De bewoners

Het Bijgaardehof is de thuis van 3 cohousinggroepen (Wijgaard, De Spore en Biotope), en een Wijkgezondheidscentrum.

Wijgaard

Twintigers, dertigers, veertigers en vijftigers en enkele kinderen. Geboren in diverse hoeken van België en zijn buurlanden. Goed in bedrijven behandelen, de wereld herstructureren, fietsen verbeteren en mensen repareren… en anders wel graag voor de klas, voor een publiek of voor een wit blad, achter de camera of achter de schermen.

De Wijgaard voorziet, naast een twintigtal appartementen, een aantal gemeenschappelijke ruimtes. Bijzonder aan Wijgaard is dat we daarbij niet alleen denken aan een plek om bij gelegenheid samen te koken en te eten, aan een gedeelde boekenkast waar vergeten lectuur nieuwe lezers vindt en aan een dakterras met uitzicht en een groen binnenhof, maar ook aan werkruimte.

Of we nu geregeld thuis werken of slechts af en toe, het lijkt ons fijn om dicht bij huis een werkplek in te richten die rustig is en ruim maar gezellig, en die ons de kans biedt elkaar te inspireren en af en toe de buurt, de stad of de wereld binnen te halen. Op die manier wordt Wijgaard op alle vlakken een duurzaam project: we streven niet alleen naar energiezuinige woningen, maar ook naar een comfortabele woon-werkmobiliteit en een gezond evenwicht tussen werk en leven. De Dampoortbuurt, vlakbij het station en de stad en heerlijke Bijgaardepark, lijkt ons absoluut een troef voor een dergelijk project.

BioTope

BioTope bestaat uit een groep van 18 woonunits. We zijn een groep die verschillende generaties borgt, waarin zowel alleenstaanden als gezinnen met kinderen een thuis vinden.

de bewoners van de BioTope

  • Vanuit onze ecologische visie over wonen en leven in de stad, zetten we in op milieubewust bouwen, consuminderen, delen en auto-arm leven.
  • BioTope wil een thuis bouwen voor diverse soorten gezinnen over generaties heen, met verschillende budgetten en noden. Geen luxueus prestigeproject maar betaalbaar samenleven.
  • We willen niet zomaar uitgaan van bestaande cohousing modellen en budgetten, maar zelf zoeken naar andere manieren om het cohousen mogelijk te maken. Daarnaast willen we niet alleen waar mogelijk meehelpen bouwen en afwerken van bv. gemeenschappelijke ruimtes, maar ons woonproject ook zelf vormgeven.
  • BioTope wil een sterke link uitbouwen met de bestaande buurtinitiatieven. We willen mee de schouders zetten onder een hechte buurtgerichte werking.
  • Binnen die diversiteit van onze groep, willen we ook inclusief wonen integreren. Daarom stellen we minstens één van onze woonunits via verhuur open voor erkende vluchtelingen.

De Spore

Hallo iedereen! De Spore is de kleinste groep op het Bijgaardehof, maar misschien wel de fijnste ;). Wij zijn een gezellige bende van 15 gezinnen die er naar uitkijken om elkaars buren te worden.

groepsfoto De Spore

Wie zijn we? De Spore is een ondernemende groep, met mooie mensen van diverse pluimage en we hebben allemaal één gemeenschappelijke droom: een prachtig cohousingproject realiseren, in het groen, dichtbij de stad.

Waarom cohousing? Da’s simpel! Wij willen niet in een asociale, doodse verkaveling wonen, waar elk perceel begrensd is met hagen of hekkens en de auto regeert in de straat.

Neen! Wij kiezen resoluut voor een aangename buurt, waar we samen-leven met onze buren. Natuurlijk willen we een eigen huis, maar we willen ook dat

  • onze kinderen kunnen ravotten in een gemeenschappelijke tuin.
  • we onze buren kunnen tegenkomen in het gemeenschappelijk (was)salon en gezellig bijpraten, zonder dat het een verplichting is.
  • we onze krachten kunnen bundelen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, zonder op levenskwaliteit te moeten inboeten.
  • jonge en oudere buren elkaar kunnen helpen (babysitten, boodschappen doen voor elkaar, …) om het leven in elke levensfase haalbaar te maken.

Daarom geloven we in cohousing als woonvorm van de toekomst. Want daar kan je zowel levenskwaliteit als ecologie combineren, midden in de stad. Bovendien is het perfect mogelijk om het samenleven in een gezond evenwicht te houden met de privacy van een eigen huis.

Verder leggen we de nadruk op:

  • Het evenwicht tussen de gemeenschap en privé.
  • Juridische transparantie.
  • Betaalbaarheid voor alle gezinnen in onze groep.

Wijkgezondheidscentrum Kapellenberg

Naast de 59 wooneenheden komt er ook een wijkgezondheidscentrum op de site.