Circulaire principes in kaart gebracht

Wat ooit een oud bedrijventerrein was, is vandaag een collectief woonproject: Bijgaardehof. De site telt 3 woongroepen: De Spore, Wijgaard en Biotope. Daarnaast huist er ook nog een wijkgezondheidscentrum. De bewoners van de site waren intens betrokken bij het bouwproces. Samen met enkele experten bundelde cohousing-groep Biotope hun ‘lessons learnt’, om zo toekomstige bouwprocessen op het duurzame pad te helpen. Het resultaat: 9 fiches rond circulair bouwen en 4 filmpjes.  

De cohousinggroep Biotope bestaat uit 19 gezinnen. Samen met 3 andere partijen bouwden ze het Bijgaardehof, een collectief van 59 woonunits én een wijkgezondheidscentrum, gelegen vlakbij Gent-Dampoort. Vanuit hun visie op duurzaamheid bouwden ze volgens de principes van circulariteit.

Lessons learnt

Tussen 1 juli 2021 tot 31 oktober 2023 zijn alle ‘lessons learnt’ verwerkt in 9 bouwfiches en 4 filmpjes. Circulair bouwen is ruimer dan het hergebruik van materiaal. De onderwerpen van de fiches omvatten ook de ontsluiting van de site, het behoud van bestaande muren, fauna & flora, grondbalans, toegankelijkheid, flexibel gebouw, circulaire bodemwarmte, circulair water en hemelwaterneutraliteit.

‘Die lessen delen we graag met anderen’, vertelt Adelheid, ‘de demoprojecten blijven een onderdeel van ons project. Minstens één keer per jaar ben je welkom voor een rondleiding.’

– Adelheid Vanhille, bewoner cohousing Biotope

De bewoners zijn zelf zeer goed op de hoogte van hoe hun gebouw in elkaar zit en hoe het werkt. ‘Zo realiseerden we zelf een bovengronds regenwatersysteem, in eigen beheer’, gaat Adelheid verder. ‘Meten is voor ons belangrijk, zo volgen we de input en output van warmte in de bodem op.’

Bogdan.design en GMF als partners

Het architectenbureau Bogden.design was partner van het project. Zij zorgden voor de continuïteit en adviseerden bij de opmaak van de fiches. De MilieuAdviesWinkel, een project van Gents MilieuFront (GMF), stond mee in voor de opmaak van de fiches.

De 9 fiches met leerlessen zijn telkens op dezelfde wijze opgebouwd: de situatie vóór de aanvang van de werken, de aanpak en genomen keuzes en onze aanbevelingen voor toekomstige bouwheren’, vertelt Veerle Vercruyce, coördinator van MilieuAdviesWinkel. ‘Het was een interessant traject. Wij als professionele bouwadviseurs hebben onze expertise uitgebreid met innovatieve informatie rond circulair bouwen.’

Links naar de filmpjes (+/- 3 minuten)

Deel 1: Hergebruik van materialen, muren en grond

Deel 2: Fauna, flora en tuin

Deel 3: Ontsluiting en circulatie

Deel 4: Bodemwarmte & hemelwater

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.