De bewoners van een cohousingproject hebben een eigen appartement met slaapkamer(s), badkamer, woonkamer en keuken. Daarnaast delen ze een aantal gemeenschappelijke ruimtes, zoals een grote keuken met een eetruimte, een speelruimte, een hobby-en knutselruimte, een vergader- en werkplek, een wasruimte en een tuin.
Het Bijgaardehof wordt de nieuwe thuis voor in totaal 59 gezinnen uit 3 verschillende cohousinggroepen: BioTope, De Spore en de Wijgaard.
Momenteel zijn alle units verkocht. Om op de hoogte te blijven van eventuele veranderingen kun je de facebookpagina's van de verschillende groepen volgen (zie De toekomstige bewoners).
De meeste woningen in het cohousingproject worden aangekocht en bewoond door de toekomstige cohousingbewoners. Bij de groep de Wijgaard zullen wel een aantal woonunits te huur zijn. Daarnaast zijn de bewoners aan het onderzoeken hoe enkele woningen opengesteld kunnen worden voor erkende vluchtelingen. Updates hierover vind je onder de rubriek Nieuwtjes.
Cohousing Bijgaardehof wordt een autoluw project. We kiezen bewust voor het beperken van het wagengebruik en voor autodelen met een wagenpark van maximum 24 wagens, volgens de verplichte normen opgelegd door de stad. De site is per wagen enkel bereikbaar via het koopcentrum (zie groene pijlen op het plannetje), om het park en de buurt volledig te vrijwaren van autoverkeer.
Het zuidelijk deel van de site, waar nu onder andere het moestuinproject is, wordt een uitbreiding van het bestaande park. Hiervoor is Sogent verantwoordelijk en is er overleg met de huidige buurtbewoners.
In het cohousingproject zelf wordt er bewust voor gestapeld wonen gekozen om zoveel mogelijk open ruimte te voorzien. Als toekomstige bewoners willen we mee ijveren voor het behoud van groen in de buurt.
Als toekomstige bewoners van het Bijgaardehof willen we ons actief engageren ín de buurt, in samenspraak mét de buurt. We willen openstaan voor alle buurtbewoners, nadenken over en luisteren naar wat we aan de buurt kunnen bijdragen. Met onze werkgroep Buurt gaan we hiervoor in dialoog met bestaande buurtinitiatieven.
Meer informatie vind je onder de rubriek ‘Wij in de buurt’.