Ons project in de krant: ‘Groen licht voor grootste cohousing van het land’

Het goeie nieuws werd opgepikt door de krant:  http://m.standaard.be/cnt/dmf20190114_04102990

Na de Stad Gent geeft ook de provincie groen licht voor de bouw van een nieuw woonproject voor 59 gezinnen aan het Bijgaardepark. Het is het grootste cohousingsproject van België.

GENT – Na twintig jaar krijgt de Malmar-site eindelijk nieuw leven. Net voor de kerstvakantie heeft de provincie Oost-Vlaanderen een omgevingsvergunning voor het project goedgekeurd, zodat de bouw van drie woongroepen en een nieuw wijkgezondheidscentrum van start kan gaan.

De grote cohousing, goed voor zo’n 150 mensen verspreid over 59 woningen, komt op de voormalige terreinen van Malmar. Dat was een metaalfabriek op terreinen tussen de Dampoort en de Dendermondsesteenweg die in 1997 de deuren sloot. Het gebouw is vervallen en werd een populaire graffiti-spot. De bekende Gentse artiest Roa oefende er vaak.

Grootste van België

Stadsontwikkelingsbedrijf Sogent besliste vijftien jaar geleden om het terrein nieuw leven in te blazen. Er werden drie ‘leefgroepen’ samengesteld, die elk een gebouw zullen betrekken. Het kreeg de naam ‘Bijgaardehof’ en zal aan het Bijgaardepark grenzen. Een deel van de oude fabrieksgebouwen blijft toegankelijk voor de parkbezoekers.

Met 59 eenheden wordt het momenteel de grootste cohousing van België, in de strikte zin van het woord. Bewoners hebben individuele woningen, maar ze delen gemeenschappelijke ruimtes zoals een terras, een binnentuin en eetruimtes. Het ontwerp is ook gestuurd door de nieuwe bewoners van de cohousing, niet door een ontwikkelaar.

Het plan was om dit voorjaar al te beginnen bouwen, maar het project stootte op protest van een groep buurtbewoners, die naar het provinciebestuur trok. Ze zijn onder meer bezorgd over de verkeers­impact van het woonproject.
De provincie heeft het bezwaar op 20 december verworpen en zette het licht op groen. De vergunning kan nog aangevochten worden bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, maar dat kan de start van de bouwwerken niet meer tegenhouden.’

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.